środa, 27 lipca 2016

Pieczony schab z kością w tymianku i rozmarynie

Pieczony schab z kością
ViolaPassion 
Wspaniała odmiana .
Schab nie zawsze musi kojarzyć się nam z kotletem schabowym którego bardzo lubię.
Schab możemy robić na różne sposoby
Oto jeden z nich.

Składniki: (4 osoby)
4 grube porcje schabu z kością i odrobiną tłuszczu
3 łyżki tymianku świeżego najlepiej
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki słodkiej papryki
4 ząbki czosnku obrany i przekrojony na pół
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki majeranku
NIE UŻYWAMY TŁUSZCZÓW DO PIECZENIA nasz schab ma w sobie wystarczająco

Sposób:
Mięso oczyszczamy i myjemy.
Do szklanej miski wlewamy około 1.5 litra wody dodajemy czosnek,majeranek i sól.
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka,kilkanaście godzin.
Ja jak zwykle preferuje cała noc w lodówce pod przykryciem.
Następnie mięso myjemy  i przyprawiamy tymiankiem ,rozmarynem ,słodka papryka i umieszczamy w worku do pieczenia.
Pieczemy bez oleju około  1 godziny w 200°C po upływie  40 minut proszę zmniejszyć temperaturę do 180°C
Mięsko jest soczyste i miękkie.
Podajemy z ziemniakami
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania