czwartek, 7 lipca 2016

Placki ziemniaczane ze szypiorkiem i wędzonym boczkiem

Następna potrawa z dzieciństwa,która nadal jest w moim domu.
Placki ziemniaczane
ViolaPassion

Placki ziemniaczane
ViolaPassion 


Ta wersja jest przerobiona to znaczy szczypior i boczek jest tylko dodatkiem.
Same placki ziemniaczane są  również  pyszne.


Składniki:
Składniki do plackow
2-2-5 kg ziemniaków polecam ziemniaki młode
1 szczypior pokrojony
20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego.
1 cebula
3 ząbki  czosnku
2 surowe  jajka
Sól i pieprz do smaku
6-8 łyżek kaszy mannej (dzięki  temu placki będą  chrupiące)
Mozna dać wiecej kaszy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki majeranku
2 łyżki  przyprawy do ziemniaków  (niekoniecznie)
Olej

Sposób:
Obrane ziemniaki tarkujemy w maszynce do tego przeznaczonej albo na specjalnej tarce.
Tarkujemy również cebulę i czosnek.
Do masy ziemniaczanej dodajemy resztę składników.
Następnie wszytko mieszamy i łączymy  w jedna całość.

Rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy.
Na złoty kolor.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania