Viola Passion |
Za dziecka jedna z potraw których nie mogłam ogarnąć.
Mój piesek siedzący pod stołem zawsze był szcześliwy i najedzony :-)
Poznałam męża a on pochodzi ze Śląska i....?
I zakochałam się w wołowinie pod taką postacią.
U nich zwane sa "Roladkami Śląskimi"
"Przez żołądek do serca"
Tak to było ze mną.
Podzielę się teraz z wami swoją miłością do tej potrawy.
Składniki:
1 kg Wołowiny
Musztarda
Kilka ogórków kiszonych
Cebula czerwona/biała wedle uznania
Kilka plastrów boczku surowego (na jedną roladke jeden plaster)
Wedle uznania papryka ja ją dodałam po raz pierwszy.
Sól,pieprz
Mąka
Sposób:
Mięso rozbijamy tłuczkiem musi być bardzo cienkie.
Smarujemy mięso musztarda ,umieszczamy boczek , cebule,ogorka,paprykę i zawijamy ścisło.
Patrz zdjęcie wyżej.
Gdy nie chce nam dobrze się zwinąć używamy małych wykałaczek.
Następnie musimy opanierować samą mąka i usmażyć z dwóch stron.
Usmażone roladki gotujemy w garnku na średnim ogniu około 2 godzin.
Dzięki temu że wcześniej usmazylismy nasze mięso powstanie nam sos, który powstanie podczas długiego procesu gotowania.
Sól i pieprz dodajemy pod koniec gotowania nigdy przed .
Polecam to danie z Kluskami Śląskimi ,ziemniakami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania