środa, 17 sierpnia 2016

Kurczak Peri Peri pieczony na liściach selera i pora w warzywach

Peri Peri
ViolaPassion
Miałam okazję spróbować Portugalskiego kurczaka w marynacie Peri Peri i byłam nim zachwycona spróbowałam różnych stopni pikantności ,nie które smaki aż bolą ale są przyjemne hehehe
W domu gdy gotuję dla swojej rodziny mogę sobie pozwolić tylko na "Medium"


Składniki: 4 osoby
1 kurczak 1.2kg
1 seler naciowy
1 por
1 czerwona cebula
1 cebula biała
1 papryka zielona ,1 żółta
2 cukinie
marynata: peri peri połączona z czosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem

Sposób:
Kurczaka myjmy oczyszczamy z błonek resztek piór.
Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając go kości kręgosłupowej
Oczyszczamy w środku ,osuszamy papierowym ręcznikiem i wcieramy naszą marynatą staranie z obu stron.
Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki pozostawiamy.
Następnie na brytwankę, blaszkę rozkładamy umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy 1 godzinę w 180C


Po godzinie równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa na samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia)
Dzięki tej metodzie nasz kurczak będzie soczysty a pierś mokra ;-)
Posypujemy warzywa szczyptą soli pieczemy 20-25 minut
Polecam  to danie z pieczonymi ziemniakami ze skórką.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania