Pierogi na słodko.
Lubię zjeść ale nie lubię robić .
Naprawdę nie powinnam do tego się przyznawać ale tak jest.
Natomiast czasem brak jest pomysłów na obiad ,zdarza mi się to rzadko ale miewam dni gdzie brak jest koncepcji, pomysłu.
Przecież jestem taka jak Ty .
Wtedy muszę wrócić do tradycyjnych dań, które bardzo rzadko lądują na moim stole.
Składniki:
500g mąki
125 ml wody
sól
śmietana
Farsz:
1 kg truskawek przekrojonych na pół, na cztery w zależności od wielkości zostawić kilka do musu
cukier wedle uznania
Sposób:
Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody i mieszamy.
Następnie zagniatamy dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić musimy ciasto na cztery części.
Trzy części odkładamy na bok i przykrywamy czystą ściereczką.
pierwszą część ciasta musimy rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.
W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Dużym kubkiem, szklanką odciskujemy koła ,i odkładamy na bok.
Następnie nadziewamy farszem w tym przypadku truskawki i sklejamy opuszkami palców , a następnie przyciskamy widelcem.
Są specjalne maszynki do robienia pierogów które uformują nam nasze pierogi.
Ja osobiście nie lubię tego wynalazku.
Wrzucamy do posolonego wrzątku około 7 minut nie wrzucamy wszystkiego naraz tylko partiami.
W między czasie zabieramy się za mus
Blendujemy truskawki z cukrem następnie traktujemy je końcówką do wyrabiania majonezu super sprawa, zrobi nam się bardzo lekki mus.
To samo robimy ze śmietaną i cukrem.
Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową
Na talerz wlewamy kilka łyżek musu truskawkowego ,kładziemy pierogi, zalewamy śmietaną
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania