![]() |
ViolaPassion |
Składniki:
Średniej wielkości dynia
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
2 średnie cebule
2 średnie czerwone papryki
3 łyżki natki pietruszki
3 łyżki masła
1.5 l bulionu
3,4 strączki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
sól,pieprz do smaku
Sposób:
Kroimy w kostkę dynie i usuwamy pestki.
Cebulę kroimy w kostkę ,drobno paprykę.
Do rozgrzanego garnka dodajemy masło,cebulę i paprykę smażymy 5 minut.
Następnie dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem 15 minut.
Dodajemy przyprawy i wyłuskany kardamon podlewamy bulionem i gotujemy następne 10 minut.
Po czym blendujemy.
Pamiętajmy o zasadniczej rzeczy zupa nie może być zbyt gęsta ponieważ soczewica zagęści ją nam dodatkowo,gdyby doszło do takiego małego wypadku dodajmy jeszcze bulionu
Dodajemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Grzanki proponuję zrobić z Pitty
Smacznego
Pozdrawiam was cieplutko

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania