czwartek, 1 grudnia 2016

Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej

Carpaccio Tuńczyk
ViolaPassion
Wspaniała przekąska .
Poraz pierwszy w moim domu,na moim stole.
Tak kochani wiele dań na moim blogu są robione po raz pierwszy.
Przypominam że nadal jestem kucharzem amatorem , który kocha jeść .
I miłość do jedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-)
Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-)
carpaccio
ViolaPassion


Składniki: 4- 6 osób 


200 g tuńczyka świeżego (steki)
sok z połowy limonki
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki  oliwy truflowej albo oliwy z oliwek
kilka grzybów shiro-shimeji
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
garść zielonej Pietruszki drobno posiekanej

Sposób:
Kroimy Tuńczyka bardzo cienko od nas zależy jaka postać tuńczyk przybierze
mogą być wielkie ale cienkie plastry albo zgrabne jak na zdjęciu   i robimy marynatę.
Sok z limonki , miód,sos sojowy,oliwa, łączymy i zalewamy naszego tuńczyka , delikatnie mieszamy tak by marynata pokryła nam rybę
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki pod przykryciem .
Zajmujemy się grzybami.
Oczyszczamy , myjemy osuszamy .
Następnie rozpuszczamy masło dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku Pietruszkę i szklimy grzyby kilka chwil.
Dekorujemy wedle uznania
Do ozdoby polecam kiełki sałaty , sos najlepiej chrzanowy , kolorową paprykę w tym chilli , czarne oliwki .
Mam Nadzieje że ten przepis stanie się jednym z waszych ulubionych .
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania